17 Ocak 2015 Cumartesi

2 Yaş Sendromuna Dikkat

Anneler Çocuğunuz 2 Yaşında İse Dikkat!
Çocuklar iki yaşında daha sinirli daha agresif olabiliyor. Bu durum hem çocuğun hem de annenin psikolojisini oldukça etkilerken birçok anne yaşanılan sorunlar karşında nasıl davranması gerektiğini bilmiyor. Reem Nöropsikiyatri Merkezi Kurucusu Dr Mehmet Yavuz Çocukları derinden etkileyen anne ve babaları zor durumda bırakan 2 Yaş Sendromu hakkında açıklamalarda bulundu.
2 Yaş Sendromu nedir?
“Çocuklarda yaklaşık 1,5 yaşında başlayarak 3,5yaşına kadar devam eden zorlu bir dönemdir. Bu dönemde çocuk daha saldırgan ve inatçı tavırlar sergileyebilir. Çocuklar bir yaşından sonra çevresindeki her şeyle daha çok bağlantı kurar adeta keşif yapmaya başlar. Kendirini ve isteklerini çevresindeki herkese kabul ettirme çabası içindedir. Birey olma yolundaki adımlarını attığı için huysuz ve ısrarcı tavılar sergilemesi doğaldır. Çünkü 2 yaşına kadar anne ve babasına bağımlı yaşayan çocuk yürüme ve konuşmanın başlamasıyla kendini ifade etme yollarını arar. Dolayısıyla sosyalleşmenin ilk adımlarını atmaktadır. Çocukların yaptıkları davranışlar değişim gösterebilir. Anne ve babaların davranışlarındaki farklılıklar da durum değişikliği yaratabilir.
Bu dönemin 2 Yaş sendromu olarak adlandırılmasında ki tek sebep ise çocuğun kendini ve çevresini keşfetme çabaları karşında ailenin davranışları sebebi ile sık sık ebeveynler ve çocuk arasında çatışmaların yaşanmasıdır.”
Çocuğun Davranışlarında ne gibi değişiklikler olur?
—Ağlama
—Başını duvara vurma
—Aşırı inatlaşma
—Bağırma
—Elindeki oyuncak, eşya vb nesneleri fırlatama
—İştah kesilmesi
—Israrcı davranışlarda bulunma
Aşırı tepki olarak saç ve yüzüne zarar verme ya da anne ve babasına saldırma gibi eğilimlerde de bulunabilir.
Hangi Durumlar Bu Problemin Yaşanmasında Daha Etken Rol Oynar?
 —Anne ve babanın engelleyici ve aşırı koruyucu davranışları(‘aman dikkat kırarsın, aman dikkat dökersin gibi söylemler’)
—Kardeşler arasındaki kıskançlık
—Temizlik konusundaki ısrarcılık
—Tuvalet eğitimi
—Herhangi bir konuda engellenme
—Aile içindeki anne ve babanın bir birine şiddet uygulaması
—Yiyecek ve içecekler konusunda anne ve babanın ısrarcı tutumu
—Çocuğun gün içerisinde enerjini harcayamaması
—Anne ve babanın yeterince ilgilenmemsi de çocuğu ilgi çekmeye zorlayarak inatçı tavırlar sergilemesine sebep olabilir.
Anne Ve Babalar Bu durum Karşısında Nasıl Bir Davranış Sergilemeli?
“Ebeveynler bu durumu doğal bir davranış olarak karşılamalıdır."
Baskıcı ve engelleyici tavırlardan uzak durmalıdır. Çocuklar yaşları ilerledikçe sizin davranışlarınıza ve verdiğiniz eğitime alışacaktır.
İştahsızsa yiyecekleri onun sevebileceği hale getirebilirisiniz ona özgü yiyecekler yapabilirisiniz.  Her şeyi oyun diliyle anlatarak öğretmeyi deneyebilirisiniz. Sizin istediğiniz davranışları sergilemediği zaman ona öfkeli davranmamalısınız. Kendinize mutlaka zaman ayırmalısınız sizin moral bozukluğunuz da ona karşı olan davranışlarınızı etkileyebilir.

Sinirlendiğinde ona bağırmak yerine onu yalnız bırakın. Çocuğunuzu bu tavırlardan dolayı normal dışı değerlendirmeyin yaşı ilerledikçe sizi daha çok anlayacak ve uyum sağlayacaktır.
Dikkate alınması gereken bir konu da çocuğun sinirli olduğu zamanlarda her istediğinin yapılmamasıdır. Sadece sakin davranılmalıdır. Eğer aile kendi başına bu sorunu çözemiyorsa psikolojik destek alabilir. Unutmayın ki bu dönem gelişim sürecinin bir parçasıdır.”
Nöroloji Uzmanı
Dr. Mehmet Yavuz,
Kaynak Bebek

3 yorum:

  1. kesinlikle doğru :) teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dimi şuan bir fasullyede aynı benim başımda Rabbim eksikliklerini göstermesin...

      Sil
  2. Ben de korkmaya başladım:)Benim kızım da 20 aylık olacak az kaldı 2.yaşına.Bakalım sendromlu mu geçecek.http://hobidelisii.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil